Bestuurdersbijeenkomsten 2012/2013

  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /mnt/web108/a1/67/52712467/htdocs/domains/niscoo.nl/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field_user_name::init() should be compatible with views_handler_field_user::init(&$view, $data) in /mnt/web108/a1/67/52712467/htdocs/domains/niscoo.nl/sites/all/modules/views/modules/user/views_handler_field_user_name.inc on line 0.

Een van de doelstellingen van Niscoo is het ondersteunen en verbeteren van het coöperatief bestuur, waarbij wij ons specifiek richten op ledenraadsleden, omdat de ledenraad een belangrijke positie inneemt in coöperatieve organisaties. Binnen dit kader organiseert Niscoo ook dit winterseizoen weer een aantal bijeenkomsten, speciaal gericht op ledenraadsleden van coöperaties in Noord Nederland.

De opzet van deze bijeenkomsten is tweeledig. Naast een inhoudelijk deel over actuele thema’s en met terzake deskundige sprekers is er ook volop ruimte voor onderlinge contacten en het uitwisselen van ervaringen met andere ledenraadsleden en bestuurders. 

Voor het afgelopen seizoen (2012-2013) zijn 3 bijeenkomsten georganiseerd. Hieronder een korte weergave van de actiiteiten.

20 november 2012:  Internationalisering van coöperaties.  Dhr. Kees Gorter, voorzitter van CR-Delta, zal zijn ervaringen en visie met ons delen over de kansen, maar ook valkuilen bij het coöperatief ondernemen over de landsgrenzen. Veel coöperaties zijn internationaal actief, maar lang niet allemaal kennen in het buitenland ook een coöperatieve structuur. veelal opereren ze daar als een 'particuliere' onderneming.  CRV is een organisatie die in diverse Europese landen actief is, maar ook een grensoverschrijdende coöperatie is.

20 december 2012 staat een bijzondere bijeenkomst gepland. Hierin staat de grondstoffenproblematiek centraal. De huidige ontwikkelingen en verwachtingen rond de grondstoffenposities is veel dynamischer als die van de afgelopen jaren. De grote prijsschommelingen die hierbij horen, brengen grote kansen, maar ook grotere risico's met zich mee. Deze bijeenkomst wordt gecombineerd met een excursie naar Holland Malt in de Eemshaven. Holland Malt is een samenwerking tussen Agrifirm en Bavaria. 

Een verslag van deze bijeenkomst vindt u hier.

 11 februari 2013: De jaarrekening van de coöperatie. Ieder lid zou de jaarrekening van zijn coöperatie goed moeten kunnen lezen. Helaas zijn veel jaarrekeningen (on)bewust zo opgezet dat ze niet altijd even toegankelijk zijn voor de lezer. Uit de enquête van dit voorjaar bleek dat er behoefte is om de jaarrekening eens onder de loep te nemen. Wij hebben hiervoor dhr. Albert Verhoeff bereid gevonden. Dhr. Verhoeff was tot voor kort partner bij Ernst & Young en is gespecialiseerd in jaarrekeningen van coöperaties.