Verslag bestuurdersbijeenkomst Holland Malt december 2012

  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /mnt/web108/a1/67/52712467/htdocs/domains/niscoo.nl/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field_user_name::init() should be compatible with views_handler_field_user::init(&$view, $data) in /mnt/web108/a1/67/52712467/htdocs/domains/niscoo.nl/sites/all/modules/views/modules/user/views_handler_field_user_name.inc on line 0.

Op 20 december heeft Niscoo met een groep ledenraadsleden s’morgens een bezoek gebracht aan de mouterij van Holland Malt in de Eemshaven te Eemsmond. Deze mouterij is gezamenlijk eigendom van Bavaria en Agrifirm. We hebben in twee groepen een rondleiding gehad. Voor de inname van graan wordt de eerste kwaliteit controle al op het veld gedaan en bij het binnen komen op de mouterij wordt opnieuw op kwaliteit gecontroleerd. Imposant was het om vanaf 65 meter hoogte de start van het mout proces in de fabriek te volgen.

In ongeveer 6 dagen vind het mout proces plaats, de verschillende stadia konden worden bekeken en beleeft. Charges van wel 450 ton worden geweekt, komen tot rust, worden gekiemd en weer gedroogd tot 4% vocht. Uiteraard word de fabriek vraag gestuurd, dat betekent het juiste gerstras op een voor iedere klant afgestemd mout procedé. Vooral de enorme capaciteit en het volautomatische productieproces, (de fabriek draait ook zonder de aanwezigheid van operators) hebben indruk gemaakt.

s’ Middags hebben we o.a. met  dhr Vincent Roelofs (adj. dir. Agrifirm Plant) gesproken over wat het betekent voor de deelnemende akkerbouwers om deel te nemen aan Holland Malt. Maar ook de uitwerking van deze deelneming voor de rest van Agrifirm.  Gesproken werd over het keten denken, de  afzet garantie en stimulans om meer brouwgerst te telen in Nederland. Natuurlijk was een van de oorspronkelijke doelstellingen van het project,  een positieve invloed van de ‘eigen’ mouterij op de graanprijs, onderwerp van discussie. De rol van de ledenraad in het verleden bij het investeren in deze deelneming werd besproken. Maar ook was er discussie of je voordelen van keten denken kunt realiseren zonder er financieel in te participeren. Integratie in de keten levert niet per definitie altijd voordelen op, zo was de conclusie van de deelnemers.

Het doel van deze dag was een interessante dag voor coöperatie bestuurders met een inhoudelijke discussie over strategische beslissingen in de markt en de keten. De inleiders en de deelnemers hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat we hierin geslaagd zijn.