5 november 2013: Gerrit Hiemstra: Klimaatverandering: bedreiging of kans?

  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /mnt/web108/a1/67/52712467/htdocs/domains/niscoo.nl/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field_user_name::init() should be compatible with views_handler_field_user::init(&$view, $data) in /mnt/web108/a1/67/52712467/htdocs/domains/niscoo.nl/sites/all/modules/views/modules/user/views_handler_field_user_name.inc on line 0.
Klimaatverandering: bedreiging of kans ?

Op dinsdag 5 november 2013 organiseerde Niscoo de thema-avond “ klimaatverandering bedreiging of kans” met Gerrit Hiemstra als spreker. Een kleine veertig deelnemers waren getuige van een boeiende inleiding.
Opwarming
 Bijna alle deskundigen zijn het er wel over eens dat de huidige snelle opwarming van de aarde het gevolg is van menselijk handelen vooral ten aanzien van de uitstoot van CO2, methaan en lachgas .
De opwarming verloopt echter verschillend met een duidelijke toename vanaf de evenaar naar de polen. Het tempo waarin dit plaatsvindt is echter moeilijk voorspelbaar en hangt ook af van het gedrag van de mensen in de komende decennia. 
 Neerslagontwikkeling
De zeespiegel gaat onvermijdelijk stijgen en de neerslaghoeveelheid zal in onze regio blijven toenemen, terwijl dit in andere regio’s (o.a zuid en midden Europa) juist afneemt.
De Nederlandse neerslaghoeveelheid is in de afgelopen 60 jaar met 20% toegenomen. Daarbij valt op dat de kustgebieden, door de extra opwarming van het Noordzee water, vooral in het najaar meer neerslag krijgen te verwerken.
Ook de buien zullen heftiger worden en de natte en droge perioden lijken ook langer en extremer te worden. 
Elders in Europa meer problemen
Ondanks deze klimaatverandering blijft Nederland volgens het IPCC (internationaal klimaatinstituut van de VN) aan de goede kant van de streep te vallen. De extremiteiten blijven binnen de berekende bandbreedte met de nodige aanpassingen beheersbaar. Hierdoor zal het voorlopig niet bovenmatige problemen geven voor zowel de landbouw als de rest van de economie.
Voor landen zoals in zuid en midden Europa kan het echter desastreuzer uitpakken als de verwoestijning daar grotere vormen gaat aannemen. 
Kansen?
Voor de landbouw biedt een langer groeiseizoen en meer CO2 in de atmosfeer ook een hogere groeipotentie. Aan de andere kant nemen de teeltrisico’s ook toe door de grotere variatie in weersomstandigheden. Of dit lijdt tot de keuze van andere gewassen en bestrijding van andere ziektes blijft moeilijk te voorspellen. De opkomst van de wijnteelt, blauwtong en het Smallenbergvirus zijn voorbeelden van wat er kan gebeuren bij verandering van het klimaat.
 
De presentatie van Gerrit Hiemstra kunt u via deze link downloaden.