Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslag Liesbeth Ellinger, homeopathisch dierenarts

Deze avond van agrarische jongeren van Achtkarspelen / Kollumerland is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het sprekersfonds

Dinsdag 27 Maart is Liesbeth Ellinger langs geweest in Buitenpost op onze maandelijkse bijeenkomst met de agrarische jongeren van Achtkarspelen / Kollumerland. Ellinger is volledig gespecialiseerd in de homeopathische behandeling van zieke dieren. Op deze bijeenkomst ging het dus voornamelijk over homeopathie, volgens Ellinger kan homeopathie het volledige gebruik van medicijnen vervangen.

Bij homeopathie is het zeer belangrijk om een exacte beschrijving van de symptomen van deze zieke dieren te maken. Om deze symptomen te ontdekken zitten er 2 verschillen tussen mens en dier. Namelijk:

  • Subjectieve symptomen zijn bij dieren moeilijker te zien
  • Dieren simuleren niet “zit niet tussen de oren”

Wanneer een concrete beschrijving van de symptomen is gemaakt kun je hierbij het best werkende homeopathische middel bij vinden. Er zijn er veel verschillende soorten middelen. In de melkveehouderij word voornamelijk gewerkt met 52 verschillende soorten homeopathische middelen. De keuze is veel groter dan dat een gemiddelde melkveehouder gebruikt aan medicijnen. Deze middelen worden gemaakt van kruiden, mineralen en nosoden in sterkt verdunde vorm. Dit word verdund met water en alcohol. Verder heeft Ellinger het verschil tussen homeopathie en phytotherapie uitgelegd. Phytotherapie is kruidengeneeskunde. Kruiden in materiele dosis, keuze o.b.v. De fysiologische werking van de kruiden. Als laatst heeft Ellinger nog enkele praktijkvoorbeelden gegeven zoals:

  • Kalf ademt niet goed
  • Koe heeft weeënziekte
  • Kalverdiaree

Er is ook een mogelijkheid om als veehouder een cursus bij haar te volgen over homeopathie. Deze cursus duurt 3 dagen met steeds een maand ertussen. Op deze dagen is er een uitwisseling van de opgedane ervaringen. Aan het eind van deze cursus is er hopelijk een sterke daling van het antibiotica gebruik en de dierenarts kosten. Het was een zeer leerzame avond om te ontdekken dat er meer is dan alleen het gebruik van medicijnen.